29 juni - 3 juli, Åre
Att börja med multisport behöver inte vara svårare än man gör det. Som ni hör på namnet så är det en mix av många sporter. Generellt gäller dock, när man pratar om multisport tre discipliner. Löpning, Mountainbike cykling och paddling.
Paddlingen är vanligtvis det som skrämmer folk. Men det behöver inte vara så. Fortsätt läsa så hoppas vi att ni får lite matnyttig information.
Att bestämma nivån och en budget är en bra grej att börja med, kanske inte superkul – men det kan lätt dra iväg när man ska börja med multisport. Viktigast är att kanske inte bara köpa de dyraste och bästa grejerna, utan att göra en priolista för de olika delarna som kostar & inte kostar.
Beroende på vart ni vill börja så är det alltid bra att tänka i tid kring 12-18 månader inför ert stora mål som kan vara en speciell multisport tävling eller ett annat äventyr. Ibland tidigare och mer långsiktigt än så på, beroende på ditt mål (Vinna Åre Extreme, kvala in till ÖtillÖ Swimrun VM eller Ironman tar tid). Gör en kalender med de tävlingar du vill köra. Lättast att hitta Multisport tävlingar i Sverige är på svenskmultisport.se.
Anslut till en klubb. Runt om i Sverige finns etablerade Multisport Klubbar som gärna ser nya medlemmar. Även på Facebook finns flera forum och sidor där ni kan hitta likasinnade.
Snabb checklista
Några klubbar i Sverige
Stockholm Multisport
Mölndal Outdoor
Uppsala Multisport
IKSU Multisport
Kålmånden Multisport
Karlstad Multisport
Hälsingland Multisport
Medelpad Multisport
Gefle Multisport
STORM Östersund
Grunden i tävlingarna är ni, deltagaren. Det är er dag att prestera och arrangören gör allt för att de skall ske så säkert och rättvist som möjligt. När ni väljer tävlingar för säsongen bör ni gå igenom ordentligt och kolla på utbudet som finns, hur ni känner och tycker – och inte bara kolla på tävlingen i sig utan mervärdena som t.ex. destinationen, kring aktiviteter, boende, mat, familjeaktiviteter, prispengar, resan dit och så vidare.
Hur viktigt är resan för dig?
Här lägger du grunden inför tävlingen du valt att delta i. Resan kan vara minst lika viktig och rolig som själva tävlingen. Vem ska jag göra resan med, gör jag den själv? Vilken miljö vill jag träna i. Ska jag träna med en coach. Med dessa frågeställningar kommer också er budget att formas. Vilka discipliner ska jag fokusera på, vad är jag bra respektive dålig på?
Vad gillar jag för tävling?
Vill jag tävla i stan, skogen, Sverige eller utomlands. Asfalt eller härliga stig. Gillar jag att tävla själv eller tillsammans i lag? Vilka klasser finns att välja mellan?
Hur länge och vad ingår?
Ofta har arrangören räknat ut en snabbast tid och en långsammast tid för utövarna. Distansen kan/brukar vara sekundär för arrangören men av största vikt för deltagarens val av tävling.
Det finns vanligtvis tydlig information om vad som ingår i priset till tävlingen, antingen på arrangörers hemsida eller på bokningssidan. I de flesta tävlingar ingår någon slags bevis att man genomfört tävlingen, det kan vara allt från medalj till målfoto.
Erfarenhet hos arrangören?
En arrangör med mer erfarenhet kommer med större sannolikhet leverera en helhet och garantera en SÄKER tävling. Säkerheten skall alltid vara av största prioritet från en arrangörs sida. Det säger sig självt. Välj tävlingar med bra resumé och med långvarig historia för att garantera din helhetsupplevelse.
Nej, vi har Run n’ bike som klass på samtliga av våra tävlingar. Eller tävla i Stafett lag.
Då tävlar du i Åre Extreme HALF som erbjuds på fredag. Den är hälften så lång som orginalet.
Ja, du kan hyra kajak på samtliga Åre Extreme tävlingar.
Ja, alla får en medalj eller liknade som bevis att det klarat utmaningen när de går i mål! Vi gillar att ge något man kan använda.
Detta upplevs som den största besväret med multisport. Transport hit och dit med otympliga kajaker. Många arrangörer erbjuder uthyrning av kajaker i samband med tävlingen eller ibland ingår det till och med i priset.
Vi kan dela de i två kategorier, havskajak och surfski.
Havskajaker är tryggt, säkert och stabilt men då också tungt och otympligt. Dessa går att hitta till bra priser och behöver inte kosta en förmögenhet. Fördelen är att det är tryggt, nackdelen är att om du välter behöver du ta dig till land för att tömma kajaken på vatten eller ha med en länspump av något slag.
Surfski är däremot självlänsande på vatten om man välter eller tar in vatten. Dessa finns i alla möjliga varianter, från rotationsgjutna plast surfskis till dyra och fina karbon/glasfiber båtar. De finns i olika bredder och är att föredra. Surfski är att rekommendera för multisport. Valmöjligheten med underliggande roder för hav och sjö eller ”kick upp” roder för fors gör att dessa ”båtar” får ett större användningsområde än en vanlig kajak.
Utöver kajak behöver du flytväst med visselpipa, paddel och eventuellt kapell (till havskajak) och hjälm (till forspaddling).
Anslut dig själv till en kajakklubb eller förening. Där finns alltid klubb/föreningskajaker som man får låna gratis bara man betalat medlemsavgiften. Många klubbar och föreningar hyr också ut olika typer av kajaker.
Hur mycket pengar vill jag lägga är nästan första frågan du vill ställa dig. Det finns idag en uppsjö av cyklar från olika märken. Fokusera på ramen, lägg pengarna på en bra karbon ram. Övriga delar går senare alltid att byta ut.
Ska man ha Hard Tail eller Hel dämpat?
Satsa på heldämpat om du vill ha cykeln till ett större användningsområde. Ska du bara köra MTB Vasan, då kan du köpa en Hard Tail men annars blir valet enkelt, helt klart en full/hel dämpad MTB.
Totalvikten på cykeln blir lite högre men gå ner det extra kilot på kroppen istället. En heldämpad MTB är skonsammare mot kroppen i den långa loppet.
OM du har möjlighet att köra tub less (utan slangar i däcken) är det en klar fördel, både vikt mässigt och för att risken för punktering minskar drastiskt.
Alla kan vi springa, och skönheten här är att man bara behöver ett par skor. Löpning är en av grundstenarna i multiport och det finns lite trix och tips för att välja rätt grejer.
Vid val av skor är det viktigt med skor som har bra grepp och är gjort för trail, alltså asfaltslös terräng.
Många föredrar att springa med stavar för att få lite extra hjälp både uppför och nedför. Om du viljer att tävla med stavar, kom ihåg att träna med stavar. Ett vanligt misstag är annars att prova nya saker på tävling som man tidigare inte testat.
En löpryggsäck är en fin och bra invistering. Se till att den sitter tight på ryggen och har plats för den obligatoriska utrustningen samt vätska och tillräckligt med energi.
Ett annat tips är att klä sig lättare på löpningen än man tror, eller med smarta lösningar som armvärmare till t-shirt som går eneklt gåt att ta av. Oftast blir man varm av att springa och på så sett slipper du stanna och ta av onödiga lager.
Du kan dela in din planering i 4 faser. Följ dessa och du kommer prestera bättre.
1. Förberedelser.
Här är frågorna många och alla behövs tyvärr svaras på. =)
Vad ska jag träna? Vilken utrustning ska jag ha? Vad har jag för mål? Vem behöver jag involvera för att nå dit? Hur mycket tid får det ta? Hur ska min träning se ut? När gör jag vad? Vad och hur ska jag äta för att få energi så jag orkar träna? När vilar jag och hur? Sätt realistiska mål.
Och så vidare, du kommer finna dig själv hitta flera frågor en dessa och det är precis det som är meningen. Ju flera av dina/dessa frågor du kan svara på innan nästa steg kommer ÖKA förutsättningarna till att du klarar just nästa steg.
2. Utförande
Ju bättre du utfört steg 1 desto större är sannolikheten att detta steg blir bra. I utföranden stöter vi alltid på problem, det kan vara allt från kramp till mentala motsättningar. Har du genomfört steg 1 ordentligt blir dessa ”problem” lätt att lösa under tävlingen/utförandet gång. De kan till och med bli så att de inte upplevs som problem för att du utfört steg 1 så väl utan att du bara uppfattar det som en oväntad händelse som du löste.
3. Njut/Fira
Detta glömmer många, eller ska jag säga nästa alla. Tillåt er själv att njuta! Ta dagarna/veckorna efter att njuta innan ni börjar med steg fyra, utvärdering och feedback. Det är lätt att vara kritisk och vilja göra saker bättre, men just den lärdomen kommer från utförandet och att tillåta sig själv vara nöjd! Var nöjd med resultatet, även om det inte blev som önskat. Men det finns alltid något att glädjas åt. Gläds åt resa, förberedelserna och utförandet.
4. Feedback
Här rekommendera vi att skriva ner er feedback på ett papper framför er. Väl tre saker som var bra, varför var de bra och hur kommer det sig.
Sedan väljer du tre saker du vill förbättra till nästa gång. Skriv åter igen ner dem, hur du ska förbättra dom sakerna, när ska det ske och vart ska du göra det?
Alla dessa punkter, följer du dem kommer du känna dig motiverad att göra allt och samtidigt så blir det kul!